Monday, August 29, 2011

UstazAsri-TakbirRaya




raikan hari yang mulia ini dengan syukur dan tahmid kepada Allah

Renungan



Salam

Terkedu juga menonton VC Hari Raya ni. kadang2 kita terlalu taksub untuk hari raya sehingga mengabaikan Ramadhan terutama 10 malam terakhir bulan Ramadhan. betul juga masjid dan surau semasa ramdhan penuh tapi lepas tu....... jom layan

Sunday, August 28, 2011

Road to IPT




kredit : cik google

Sekarang pelajar matrikulasi ataupun yang tengah buat persediaan samada asasi ke atau apa sahajalah cukup concern tentang career, tentang kemana nak sambung study, tentang kursus apa nak buat kat IPT, IPT mana nak pergi dsbgnyalah. Actually isu
 ni abangraja dah ulas banyak kali dan dalam banyak artikel abangraja telah nyatakan tip2 untuk dijadikan pedoman. Namun hari ni dalam mood yang lain rasanya ingin abangraja tulis lagi tentang isu ni sebagai pedoman.

Pemilihan kursus dan IPT ni jadi satu bebanan sebab yang pertama adalah kerana result anda sewaktu di matriks atau kursus persediaan tu tak berapa bagus. Kalau result bagus tak payah nak concernpun benda ni sebab kita akan confident akan dapat kursus dan IPT yang kita nak tu ... so the problem is on those yang result tak berapa bagus... hehhehe ... Apa yang di musykilkan adalah adakah sesuatu kursus itu senang dapat kerja atau tidak ... adakah sesuatu IPT itu mampu keluarkan graduan berkualiti, di segani dimata majikan dan sebagainya. Jadi ada dua isu penting. Isu pertama tentang adakah sesuatu kursus itu senang dapat kerja atau tidak. Ini soal macro. Banyak faktor memainkan peranan termasuk faktor ekonomi semasa negara. Kalau gradutae zaman gawat maka kebanyakan kursuspun susah dapat kerja kecuali kursus-kursus profesional seperti doktor. Itupun ada jugak yang menganggur sekejap.

Masih abang ingat ada kawan yang buat medic kat Australia bila balik Malaysia tetap kena menganggur jugak hampir 6 bulan sebelum dipanggil bertugas di HUSM. Dia ni pelajar cemerlang lagi ... pemimpin mahasiswa lagi tapi still kena menganggur jugak ... kerajaan takde budget katanya. Faktor lain yang perlu diambil kira bila bercakap soal senang dapat kerja ini adalah frasa "SENANG DAPAT KERJA" ni ... ini bermakna kerja tu bukan anda yang punya tapi majikan yang punya. Bila begitu maka anda kenalah pastikan anda graduate memenuhi kehendak majikan pada masa anda graduate. Segala-galanya pastilah tentang kualiti diri anda. Bukan sahaja kualiti akademik tetapi juga kualiti diri sebab masa temuduga kerja inilah yang paling penting dilihat oleh bakal majikan.

Walaupun PNGK 4.00 sekalipun tetapi selekah, overconfident, kurang ajar, tak solat dsbg .. so masakan majikan akan tertarik dengan anda. Semuanya tentang kualiti. Maka soal kursus apa nak dipilih bukan penting sangat disini. Yang lebih penting adakah anda graduate dengan kualiti yang menyeluruh ... result bagus, ciri kepimpinan yang mantap dsbg. Kadang-kadang anda sudah memang bagus segala-galanya tapi tetap susah nak dapat kerja disebabkan kursus anda tu tak berapa diperlukan negara ... biotek contohnya. Semua orang bercakap tentang bidang ni sejak 5 tahun kebelakang. Tetapi adakah anda sudah buat research sejauh mana keperluan tenaga biotek ni dalam negara berbanding medic, akauntan, arkitek, lawyer, pentadbiran perniagaan, IT dsbg. Sejauh mana infrastruktur yang negara kita ada?


Sejauh mana pengembangan industri biotek ni contohnya. Semua ni anda mesti fikir bukan sekadar dengar orang sebut biotek maka andapun bunyi macam sedap je kat telinga maka terus anda pilih biotek sedangkan anda sendiri tak pernah tahupun secara mendalam bidang ni .. cara berkerja .. prospek pengembangan karier dsbg... which is very important for you to know !! Kadang-kadang dunia ni begitu kejam .. kalau anda berasal dari kampung dan kawan anda yang sekelas dgn anda di IPT tu orang bandar yang ada 'cable' baikkkkk dengan kerajaan ataupun mak bapak orang2 yang ada pengaruh dalam industri tertentu sedangkan anda have nobody ... then anda akan juga bermasalah nak dapat kerja.

Kawan anda yang ada cable tu senang je dapat kerja walaupun result tak berapa bagus berbanding anda .. walaupun anda punya result lagi bagus dari dia tapi anda tetap susah dapat kerja sedangkan kawan anda terus dapat kerja lepas grad (sebab mak bapak cable besar) ... inilah negara Malaysia dan saya pasti takde siapa nak sangkalkan kenyataan saya ni. Bukan soal rasuah atau cable atau kroni tu yang saya nak tekankan ... tak salah kalau ada cable tu .. sayapun akan guna cable ni kalau ada tapi yang paling penting ialah cara hidup kita sewaktu belajar di IPT. Kita kenalah berkawan dengan semua orang termasuk anak2 orang2 berpengaruh ni .. berkawan dengan jujur bukan terpengaruh dengan cara hidup mereka.

Ni tidak .. kalau asal Keratong Pahang tu .. berkawan dengan geng Keratongggg je ... tak reti nak berkawan dengan budak2 Kl, Langkawi, Penang ke ... bila grad mulalah susah nak dapat kerja. Kalau ada ramai kawan maka kawan2 nilah yang sikit sebanyak dapat dihubungi lepas grad untuk sama2 bantu dapatkan kerja. Soal IPT mana yang nak dipilih nipun juga penting. Ramai pelajar yang asal bunyi UIA atau UITM je terus mengelak nak masuk sebab katanya Bahasa Inggeris bahasa pengantar .. so nak mengelak ... BANGANG betullah budak2 ni ... awak belajar ni sebab nak dapat kerja .. nak bantu mak ayah .. so sepatutnya IPT macam nilah anda jadi tumpuan sebab bila keluar majikan berebut sebab Bahasa Ingeris bahasa pengantar.

Siapa anda untuk pilih2 IPT ni sedangkan kerja kat luar tu bukan mak bapak anda yang punya betul tak? Sepatutnya kita berebut nak pilih IPT yang hebat untuk kursus kita. Kalau nak buat accounting contohnya UiTM dn UUM dua pilihan utama .. UiTM english medium UUM Malay Medium contohnya ... so boleh pilih .. UUM ada niche lagi .. lebih spesific .. ada Forensic Accounting lagi ... UiTM lebih establish ... bahasa inggeris lagi bahasa pengantar .. so pilih ... Semua ni anda kena buat research laa .. bukan pakai belasah je ... USM contohnya salah sebuah IPT yang hebat dalam sains ... so nak buat kursus sains pergilah USM. UM bagi mereka yang suka persaingan dan kualiti yang tinggi contohnya ... Ada pelajar yang rendah diri result matrik rendah so purpusely apply UMS or UNIMAS kononnya gerenti dapat masuk U .. takpelah kursus Sarjana Muda Jaga Tandas sekalipun ... takpelah tak minatpun .. tak tahu apapun tentang kursus tu janji dapat masuk IPT lepas matrik .. perghhhh .. lagi sekali BANGANG punya decision. Decision yang menyusahkan diri, mak bapak dan masa depan.

Kesannnya anda dapat kursus tak minat pergi belajar di tempat anda tak suka selama 4 tahun . Bila keluar IPT tak dapat kerja duduk dirumah menanggung hutang PTPTN. Lepas 6 bulan kena blacklist .. nak beli kereta tak boleh .. apapun tak boleh ... so .. think carefully about your future ...!! Ada yang terlalu minat math so hidup atau mati nak buat kursus math ... ada yang nak jadi cikgu .. hidup mati nak masuk UPSI sebab jadi cikgu senang dapat kerja katanya.. SAPA KATA ?!!! Berlambak graduan bidang perguruan yang tak dapat kerja kat luar .. dulu lainlah berapa ramai je yang keluar IPT bidang perguruan ni. Sekarang ni UPSI sahaja dah beribu satu semester keluar, belum lagi fakulti pendidikan dari UKM, USM, dll.

Tambahan pulak dulu semua graduan perguruan ni kementerian pendidikan taja tapi laa ni ada yang PTPTN taja selain KPM .. so yang PTPTN ni harap paham2 laa kan ... lagi satu ijazah perguruan kat Malaysia ni bukannya diterima pakai untuk kerja disektor korporat macam Singapore. Kalau di Singapore .. anda graduate dalam bidang pendidikan lepas tu tak nak mengajar nak kerja dalam sektor korporat maka berebut kilang dan sektor swasta nak dan dibayar dengan gaji yang amat tinggi ... betapa kualitinya mutu pendidikan graduan pendidikan mereka.

Tapi kat negara kita berbeza ... anda graduate Sarjana Muda Pendidikan (Matematik) ... mati hidup balik tobat susah anda nak kerja dengan kompani insurans sebagai pegawai statistik .. tak pernah dengarpun .. kerja anda hanyalah guru ! So tengoklah pulak situasi kerjaya perguruan setahun dua ni ... cikgu GSTT pun banyak dibekukan.. budget sekolah menengah hampir 50% kena potong. Pelajar asrama hari minggu kena balik takde peruntukan makan lagi untuk mereka hari minggu ... macam mana kerajaan nak ambik lambakan guru dalam ekonomi yang mendesak sebegini? Anda pulak nak kerja lain tak boleh ... so fikir-fikirkanlah ...  

Well .. after all ianya berbalik kepada niat kita. Belajar untuk kerja ke atau belajar untuk mencari ilmu bagi mendapatkan keredhaan Allah ... pastikan result anda amat cemerlang di IPT nanti tak kiralah IPT mana anda pergi. Pilihlah kursus yang anda minat dan juga diperlukan di pasaran kerja. Kedua-dua elemen ini mesti dikaji bersama. Lepas tu bila masuk IPT pastikan anda jadi peajar cemerlang, cemerlang segala-galanya... akademik, kepimpinan, jadi pemimpin mahasiswa, baik dengan dekan, pegawai HEP, naib chanselor, unit kaunseling, unit agama, selalu buat program kemasyarakatan, ada ramai kawan dari pelbagai peringkat termasuk jaga (pak Guard) universiti, penjahat (kawan2 yang nakal), orang alim (kaki surau), mat skema (rambut belah tepi), rockers (seluar cawat labuh), dan semua orang ... semua orang suka dengan anda ... anda pasti keluar SENANG DAPAT KERJA!

*betul3...sokong apa yang dikata.saya pun guna pendapat atas semasa belajar dulu .jadi ikutlah nasihat kami yang veteran ni ...hehehehehe ANDA PULA BAGAIMANA?* kredit to YM Raja Shamri

speed trap

Speedtrap?? yeke? wallahuaklam


PLUS Arah Utara (Dari KL):

1- Km 197.1, Km 198.8 & Km 204.3 selepas exit Kemunting
2- Km 208 & Km 214.8 sebelum exit Kemunting
3- Km 271 berdekataan exit Ipoh Selatan
4- Km 274.4 berdekatan exit Ipoh Utara
5- Km 286.9 berdekatan exit Simpang Pulai
6- Km 296 berdekatan exit Gopeng
7- Km 352.6 selepas exit Sungkai
8- Km 373 berdekatan exit Slim River
9- Km 241.9 berdekatan exit Kuala Kangsar
10- Km 308.6 selepas exit Gopeng
11- Km 252 masa turun bukit selepas terowong Menora
12- Km tak pasti tapi betul2 di R&R Gurun
13- 2 km after tol Juru (90km/j)
14- 5 kamera di atas jambatan pulau pinang (so slow je la kat situ)


PLUS Arah Selatan:


1- Km 289 sebelum exit Nilai Selatan
2- Ada 3 kamera antara Km 255 - Km 249 (Persimpangan Seremban - Senawang)
3- Km 253 selepas exit Senawang
4- Km 213.9 selepas exit Alor Gajah
5- Betul2 di exit Jasin
6- Km tak pasti tapi selepas hentian sebelah Tangkak
7- Km juga tak pasti tapi jambatan pertama selepas exit Yong Peng utara
8- Km 97.3 selepas exit Air Hitam
9- Betul2 di exit Sedenak

 
PLUS Tengah:

1- Km 456 selepas exit Sungai Buluh
2- Betul2 di exit Bukit Lanjan
3- Betul2 dibawah Restoran Jejantas Sg Buloh
4- Km 302.8 berdekatan exit Kajang
5- Km 296.5 & Km 297 berdekatan exit Bangi

NKVE

1- 300 meter sebelum tol Jalan Duta (60 km/j)
2- Selepas cabang jalan ke tol Jalan Duta (80km/j)
3- Betul2 di exit Damansara

KESAS

1- Km 44.8 berdekatan exit LDP
2- Berhadapan Endah Parade
3- Betul2 di exit Hicom


ELITE (Dari arah KLIA)


1- Km 4.8 selepas exit Batu 3
2- Km 2 - Km 4 atas jambatan berdekatan Makro
3- Betul2 kat bawah restoran jejantas USJ
4- Km 10 sebelum exit USJ



JALAN PERSEKUTUAN


1- Bersebelahan Hotel Mint
2- Berdekatan Esso kat exit Salak Selatan
3- Berhadapan dengan Istana Negara
4- Berhadapan dengan Muzium Negara
5- Kawasan turun bukit selepas pekan Raub (Menghala Kuala Lipis)
6- 2 km sebelum pekan Maran (Arah Kuantan)
7- Area Paya Bungor (Arah Kuantan)

8- Selepas exit ke Bentong (Menghala ke LPT)

9- Jalan Gambang - Kuantan (Turun bukit selepas Matrikulasi Pahang)

10- Berhadapan dengan Mini Malaysia Melaka (70km/j)

11- Berhadapan dengan Zoo Melaka (70 km/j)

12- Bawah jambatan dari Banting ke KLIA (80 km/j)

13- Berhadapan dengan Kolej Inti, Nilai

14- Persimpangan Sg Manggis menghala ke Klang (60 km/j)

15- Berhadapan Tesco Klang (70 km/j)

16- Jambatan berdekatan rumah MB Selangor kat Pasir Panjang (70km/j)

17- 2 km selepas sempadan Perak-Selangor di Jalan Sabak Bernam (berdekatan kilang kelapa sawit)

18- Laluan bertingkat antara USM ke Bayan Lepas

19- Jelutong expressway berdekatan Tesco Pulau Pinang

20- MRR2 antara simpang Taman Melati & Wangsa Maju

21- MRR2 berhadapan Mikro Cheras

 

Dasar Penyangak


Usah tipu dokumen untuk dapat bantuan

Sebahagian daripada 4,062 pelajar yang akan melanjutkan pelajaran ke peringkat ijazah menunggu giliran mendapatkan wang bantuan persediaan belajar sebanyak RM1000 seorang di Stadium Tertutup Gong Badak, pagi tadi. - Gambar oleh Zulkipli Putra.

Oleh : SURIATI BINTI ALI
Yayasan Terengganu (YT) mengesan tindakan sesetengah pihak yang memalsukan surat tawaran ke pusat pengajian tinggi dan butiran kad pengenalan bagi mendapatkan bantuan persediaan belajar.
Sehingga ini, YT mengenal pasti lapan kes yang dilakukan individu tidak bertanggungjawab yang bertujuan mendapatkan bantuan itu yang diperkenalkan kerajaan negeri bagi kemudahan mereka yang ditawarkan memasuki pengajian di institusi pengajian tinggi awam dan swasta seluruh negara.
Ketua Penolong Pengarah Bahagian Tajaan Yayasan Terengganu, Encik Mohd Razali Mahmud, ketika mendedahkan kegiatan tidak bertanggungjawab itu, berkata pihaknya kesal kerana ada segelintir indivivu di negeri ini sanggup memalsukan dokumen tawaran ke institusi pengajian tinggi serta kad pengenalan diri semata-mata mahukan duit bantuan belajar berkenaan.

Katanya, terdapat lapan individu berasal dari Marang dan Dungun dikesan sanggup memalsukan surat tawaran belajar dan meminda butiran yang terkandung dalam kad pengenalan bagi mendapatkan bantuan berkenaan.
“Pihak kami dapat mengesannya selepas membuat semakan kali kedua melalui pihak tertentu termasuk Jabatan Pendaftaran.
“YT terpaksa membuat laporan polis selepas dapat menemui bukti kukuh mengenai kesalahan yang dilakukan dan mereka akan dibicara di Mahkamah pada September ini,” katanya .
Beliau berkata demikian kepada media ketika ditemui selepas majlis Penyampaian Bantuan Persediaan di Stadium Tertutup, Komplek Gong Badak, Kuala Terengganu hari ini (27 Ogos).
Seramai 4,062 pelajar yang bakal menyambung pelajar ke peringkat ijazah menerima wang tunai membabitkan jumlah keseluruhan RM4.6 juta di mana setiap pelajar menerima RM1,000 seorang.
Hadir sama Menteri Besar, Dato’ Seri Haji Ahmad Said bersama isteri To’ Puan Norliza Mahmud; Pengerusi Jawatankuasa Pelajaran, Pengajian Tinggi, Sains & Teknologi dan Sumber Manusia negeri, YB Haji Ahmad Razif Abd Rahman; Pengarah YT, Haji Aziz Mamat, beberapa wakil rakyat dan pegawai kanan kerajaan.
Menteri Besar, Dato’ Seri Haji Ahmad Said, kerajaan negeri cukup bangga kerana apa yang disumbangkan kepada pelajar sebelum ini mula menampakkan hasil yang membanggakan sama ada dalam bidang pendidikan mahupun sukan.
“Sebagai bukti Mohd Firdaus Samsuddin, 23, dari Kampung Kemat, Hulu Terengganu, yang baru saja menamatkan pengajian peringkat ijazah dalam bidang Bioteknologi di Imperial College, London, ditawarkan melanjutkan pelajaran di universiti terkemuka dunia, Universiti Oxford, akhir tahun ini.
“Mohd Firdaus yang merupakan antara lulusan Sijil Pelajaran Malaysia (SPM) 2005 terbaik di peringkat kebangsaan, ditawarkan mengikuti pengajian peringkat sarjana di bidang Sains Biochemistry di universiti berkenaan,” katanya.
Katanya, manakala pelajar cemerlang Sijil Pelajaran Malaysia (SPM) 2008, Lau Jia Cheng terus melakar kejayaan apabila ditawarkan melanjutkan pelajaran dalam bidang ekonomi di University Of Cambridge, London, akhir September ini,” katanya ketika berucap di majlis itu.
“Itu antara contoh mereka yang berjaya dalam bidang pendidikan, manakala ahli sukan yang berjaya mengharum nama Terengganu pula adalah Mohd Azizulhasni Awang, Anuar Manan dan Fatehah Mustafa,” katanya.
Unit Komunikasi Negeri.


*macam2 hal le manusia ni nak menipu; ada peluang & ruang memang nak rembat je duit yang menjadi hak orang lain..dasar penyangak mata duitan...itu belum duit zakat yang sepatutnya diperolehi oleh orang lebih memerlukan; banyak kes macam itu...sudah menjadi RAHSIA UMUM !!!*

Wednesday, August 24, 2011

Pertukaran Pegawai Tadbir Negeri Terengganu 10/2011



11 Pegawai bertukar


Oleh : ESAH BINTI ABDULLAH


Seramai 11 orang pegawai kanan kerajaan negeri pelbagai jawatan akan bertukar dan berkuatkuasa mulai 1 September depan.

Pejabat Setiausaha Kerajaan dalam kenyataan yang dikeluarkan hari ini, menyenaraikan Pengarah Trevicosta Terengganu, Dato’ Haji Wan Zahari Wan Ngah ditukar ke jawatan baru sebagai Pengarah Bekalan Air Terengganu bagi mengisi kekosongan.

Manakala Yang Dipertua (YDP) Majlis Daerah Marang, Encik Ibrahim Mohamad bertukar ke daerah Besut dan menjawat jawatan yang sama serta tempatnya di Marang diisii oleh Encik Zulkifli Ali yang sebelumnya adalah Ketua Penolong Setiausaha Kerajaan (Pengurusan Majlis & Protokol).

Pegawai Jawatan Kumpulan Pejabat Setiausaha Kerajaan, Encik Ab. Rasid Jusoh berpindah ke jawatan baru sebagai Penolong Setiausaha Kerajaan (Pengurusan Majlis & Protokol) mengantikan tempat Encik Zulkifli Ali.

Penolong Kanan, Pejabat Pengarah Tanah dan Galian (PTG) (Hasil), Encik Wan Saifullizam Wan Jusoh akan bertukar ke Dungun selaku Penolong Kanan Pegawai Daerah (Pembangunan Fizikal) dan Pengurus Besar, Kumpulan Pengurusan Kayu Kayan Terengganu, Encik Hamidi Othman bertukar ke Hulu Terengganu sebagai Penolong Kanan Pentadbir Tanah (Pembangunan Tanah dan Pelupusan).

Penolong Setiausaha Kerajaan (Pelancongan, Kebudayaan, Kesenian dan Warisan Terengganu), Encik Nik Mohd Syahrom Nik Md. Hashim pula menjadi Pengurus Unit Promosi dan Pengurusan Acara Pejabat Setiausaha Kerajaan dan tempat beliau di diisi oleh Encik Che Wan Mohd Zulkifli Che Wan Jalil yang sebelumnya adalah Penolong Pengarah Jabatan Khidmat Pengurusan, Majlis Bandaraya Kuala Terengganu.

Sementara itu, Penolong Kanan Pegawai Daerah (Pembangunan Fizikal) Dungun, Tuan Syarifah Khairunzita Tuan Kechil bertukar ke jawatan yang sama di Hulu Terengganu untuk mengisi kekosongan dan berkuatkuasa 4 September.
Penolong Pengarah (Promosi) Unit Pengurusan Maklumat Terengganu (UPEN), Encik Hilman Hajijan bertukar ke Kemaman selaku Penolong Pegawai Daerah (Khidmat Pengurusan) manakala Penolong Pentadbir Tanah (Penguatkuasaan dan Hasil) Besut, Encik Mohd Kamal Abdul Rahman ke jawatan Penolong Pengarah (Promosi) UPEN.

*masa aku tukar dulu x sebut nama pun dalam web...hehehehehehe :) *

Khas : LPT 2 yang dibuka khas sempena Hari Raya IdulFitri 1432H

Terkini .....

Pembukaan Lebuhraya Pantai Timur Fasa 2 (LPT 2)
LPT Fasa 2 akan dibuka kepada orang ramai mulai 22 Ogos 2011 jam 10 pagi .Tol adalah PERCUMA sehingga tempoh yang telah ditetapkan kerjaan.  Bahagian yang akan dibuka adalah :
  • Persimpangan Bukit Besi - Persimpangan Ajil (42.4 km)
  • Persimpangan Telemung - Persimpangan Kuala Terengganu (Kg. Gemuroh) (12.6 km)
  • Jalan Penghubung Bukit Payong (Batu 9 Simpang Udang - Persimpangan Telemung) (16.3 km)

Nabi Muhammad dalam kitab lama


"



Sebenarnya, terutusnya Nabi Muhammad ke dunia ini dah dirakamkan di dalam pelbagai kitab purba.Allah swt telah berfirman di dalam al-quran bahawa tiada satu kaum pun yang tidak menerima ajaran tauhid. Oleh itu tidak mustahil jika kedatangan nabi Muhammad telah dirakamkan dalam pelbagai kitab purba pelbagai kaum.

Nabi Muhammad dalam Agama Hindu

Salah satu ramalan kedatangan nabi Muhammad yg sangat terkenal yang juga telah membuat seorang professor bahasa dari Alahabad University India mengajak umat Hindu untuk segera memeluk agama Islam, adalah terdapatnya sebuah ramalan penting dalam kitab suci Hindu tentang kedatangan yg ditunggu-tunggu dari seorang Kalki Avtar. “av” bermaksud turun. “tr” bermaksud melewati. Jadi maksud perkataan Avtar adalah “diturunkan atau diutus untuk turun”. Kalki Avtar artinya adalah “utusan terakhir”.

Ayat –ayat hindu yang jelas menyatakan tentang nabi Muhammad ialah:

“Aryadarma akan tampil di muka bumi ini. ‘Agama kebenaran’ akan memimpin dunia ini. Saya diutus oleh Isyparmatma. Dan pengikut saya adalah orang yang berada di lingkungan itu, yang kepalanya tidak dikucir, mereka akan memelihara janggut dan akan mendengarkan wahyu, mereka akan mendengarkan panggilan solat (azan), mereka akan memakan apa sahaja kecuali daging babi, mereka tidak akan disucikan dengan tanaman atau umbi-umbian tetapi mereka akan suci di medan perang. Meraka akan dipanggil “Musalaman” (perantara kedamaian).”
(Pratisarag Parv III, Khand 3, Adhyay 3, Shalokas 10 to 27)

Beliau adalah cendikiawan yang menaiki unta. Ini menunjukkan beliau bukan seorang bangsawan India. Dalam Mansuriti(11) : 202 mengatakan bahawa Brahma tidak boleh menaiki unta atau keldai. Jadi tokoh ini jelas bukan dari golongan Brahmana (pendeta tinggi Hindu), tetapi seorang yang asing.

Dalam Atharvaveda book 20 hymn 21 : 6 dinyatakan bahawa di dalamnya terdapat istilah “akkaru” yang bermaksud “yang mendapat pujian”. Dia akan mengalahkan 10,000 musuh tanpa pertumpahan darah. Hal ini merujuk pada perang Ahzab yang mana Nabi Muhammad mengalahkan musuh yang berjumlah 10,000 orang tanpa pertumpahan darah

Dalam Atharvaveda book 20 hymn 21 : 7 dinyatakan bahawa Abandu akan mengalahkan 20 penguasa. Abandu juga berarti seorang yatim atau seorang yang mendapat pujian. Ini mengarah kepada nabi Muhammad yang seorang yatim sejak lahir dan maksud nama Muhammad/Ahmad adalah bermaksud terpuji, yang akan mengalahkan ketua suku-suku di sekitar Makkah yg berjumlah sekitar 20 suku.

Kalki memusnahkan patung (Kalki Avtar)

Dalam versi 2 dan 4 Kalki Purana (bahagian 3, Bab 16) ada menyatakan bahawa:


  1. Apabila Kalki menjadi pemerintah, setiap orang akan suka kepadanya. Vedas, agama dan kebenaran terus hidup.
  2. Patung-patung dimusnahkan dan pemujaan dihentikan.
  3. Amalan agama seperti Tanda Tilak (amalan Hindu tanda di dahi) juga tidak kelihatan lagi. 

Nabi Muhammad dalam Agama Zorester ( Majusi ) Parsi

Sementara itu pula di dalam kitab Dasatir, salah sebuah kitab suci agama Zoroaster (Zoroastrianism) iaitu kitab agama orang-orang Parsi purba ada menyebut seperti berikut:


“Bahawa umat Zoroaster ketika mereka membuang agama mereka, mereka menjadi hina dan lemah, kemudian bangkitlah seorang di Tanah Arab menewaskan pengikutnya (pengikut-pengikut Zoroaster) dan orang-orang Parsi dan menundukkan pula orang-orang Parsi yang sombong. Selepas daripada api dalam kuil-kuil mereka, mereka mengarahkan pula muka mereka ke arah Kaabah Ibrahim yang telah dibersihkan daripada berhala-berhala, ketika itu mereka menjadi pengikut-pengikut bagi Nabi (Muhammad) yang menjadi rahmat bagi seluruh alam, dan menguasai orang-orang Parsi, menakluki MadainTus dan Balkh iaitu tempat suci bagi orang-orang Zoroaster dan yang berjiran dengan mereka. Dan Nabi mereka sesungguhnya adalah bijak bercakap, ia bercakap dengan mukjizat-mukjizat

Taurat


Nabi Muhammad dalam Kitab Taurat

Dalam kitab Taurat Ulangan iaitu kitab suci agama Yahudi fasal 18 Tuhan telah berfirman kepada Nabi Musa, katanya:

“Bahawa aku (tuhan) akan bangkitkan bagi mereka itu (dan seluruh insan di dunia ini) seorang Nabi dari kalangan saudara mereka (orang-orang Arab) yang seperti engkau (Musa) dan aku akan menjadikan segala firmanku dalam mulutnya, dan ia pun akan menyatakan kepada mereka segala yang aku pesankan."

Nabi Muhammad dalam kitab Injil Yahya

Tetapi aku (Isa) ini mengatakan yang benar kepadamu (pengikut-pengikut Isa) bahawa berfaedahlah bagi kamu jika aku pergi kerana jika aku tidak pergi, tiadalah pembela itu akan datang kepadamu, tetapi jika aku pergi aku akan menyuruh dia kepadamu pembela (Orang yang terpuji)

Ayat ini menghuraikan bahawa Roh Kebenaran yang dikatakan datang tadi akan menyambung tugas-tugas Nabi Isa.

Nabi Muhammad Dalam Injil Barnabas


Petikan di dalam Injil Barnabas

Sesungguhnya telah datang Nabi-Nabi semuanya melainkan seorang Rasul yang akan datang sesudahku (Isa) nanti.

“Jesus Christ (Isa) berkata, Janganlah bergoncang hati kamu (murid-murid Isa) dan janganlah kamu takut, kerana bukan aku menjadikan kamu, tetapi Tuhan (Allah) yang menjadikan kamu. Adapun tentang diriku sesungguhnya aku datang untuk menyediakan jalan bagi Utusan Tuhan (Rasulullah) yang akan datang membawa kelepasan bagi dunia. Tetapi awas kamu ditipu orang kerana akan datang beberapa banyak Nabi dusta, mereka mengambil perkataanku dan mengaturkan Injilku."

Ketika itu berkata Andraus, “Wahai Guruku, sebutkanlah bagi kami satu tanda supaya kami (manusia kemudian) kenal akan dia. Maka jawab Isa, “Sesungguhnya dia tidak datang pada masa kamu ini tetapi ia akan datang kelak berbilang tahun selepas masa kamu, iaitu di waktu dirosakkan orang Injilku dan hampir tidak didapati lagi tiga puluh orang mukmin (pengikut-pengikut Isa yang tulen). Di waktu itulah Tuhan (Allah) merahmati dunia ini, maka diutus Rasul-Nya yang tetap, awan putih di atas kepalanya mengenal akan dia salah seorang pilihan Tuhan (Allah) dan dialah yang akan menzahirkan kepada dunia. Dan ia akan datang dengan kekuatan yang besar untuk menewaskan orang-orang jahat dan ia akan menghapuskan penyembahan berhala dari dunia ini.

Sesungguhnya aku menyukai yang demikian, kerana dengan perantaraannya akan diterangkan dan dimuliakan orang akan Tuhan (Allah) dan Ia menyatakan kebenaranku. Dan ia akan menghukum sekalian orang yang berkata bahawa aku orang yang lebih besar daripada manusia (sama dengan Tuhan.

Nabi Isa berkata kepada murid-muridnya, tatkala manusia memanggil aku Tuhan (Allah) dan Tuhan Anak (Anak Allah) aku tidak ada lagi di dalam alam ini. Tuhan (Allah) mengolok-olokkan manusia di alam ini dengan kematian Yahuda. Mereka beriktikad bahawa akulah yang mati tersalib itu, supaya tidak lagi syaitan mengolok-olokkan aku di hari kiamat nanti. Aku tetapkan begini selamanya hingga datang Muhammad Rasulullah . Apabila Muhammad datang terbukalah rahsia tipuan ini bagi mereka yang beriman dengan agama Tuhan (Allah).

Berkata benar walaupun pahit.


kredit :google



PETALING JAYA: Parti pemerintah dinasihatkan supaya mengambil iktibar daripada kejatuhan pemerintahan Muammar Gaddafi agar peristiwa serupa tidak berlaku di negara ini.

Penganalisis politik, Prof. Datuk Dr. Zainal Kling berkata, fenomena yang melanda negara Timur Tengah itu sepatutnya membuka mata pemerintah bahawa rakyat kini menuntut sistem demokrasi dalam pentabdiran sebuah negara.

Sehubungan itu, beliau memberitahu parti pemerintah haruslah bersedia mengadakan pilihan raya dan membiarkan rakyat menentukan pemimpin yang mereka inginkan untuk mentadbir negara.

"Pemerintah tidak boleh mengukuhkan undang-undang sendiri kerana rakyat sudah menentukan keinginan mereka... malah kekuatan tentera dan polis juga tidak dapat menghalang kehendak rakyat," katanya ketika dihubungi mStar Online, Selasa.

Menurut Zainal, rakyat pada zaman sekarang sudah dapat berfikir secara rasional dalam memperjuangkan kebenaran dan keadilan di negara ini.

Bagaimanapun, beliau percaya pemberontakan sedemikian tidak mungkin akan berlaku di Malaysia kerana pada kebiasaannya sistem demokrasi berparlimen telah diamalkan sejak sekian lama.

"Tempoh untuk mengadakan pilihan raya masih ada sehingga April 2013... jadi saya rasa rakyat tidak akan memberontak," katanya.

Pada Isnin, rejim Gaddafi yang sinonim dengan pemerintahan kuku besi akhirnya tumbang selepas lebih enam bulan krisis berlaku di Libya.

Sekumpulan pemberontak berjaya menawan hampir seluruh bandar Tripoli tetapi nasib pemimpin Libya itu masih menjadi tanda tanya.

Mengulas mengenai insiden itu, Zainal berkata, masyarakat di Libya melakukan pemberontakan secara besar-besaran kerana ingin menghapuskan rejim autokratik yang diamalkan Gaddafi selama 42 tahun dan menegakkan sistem demokrasi.

"Peristiwa itu ibarat gerakan pembebasan terhadap kongkongan oleh pemerintah yang pada asalnya menghapuskan pemerintahan beraja. Gaddafi bertindak sebagai raja untuk memerintah negara itu dan menurunkan kuasa kepada anak-anaknya," ujarnya yang juga ahli akademik.

Susulan kekacauan yang menimpa negara pengeluar minyak terbesar dunia itu, beliau berkata harga minyak di pasaran dunia dijangka naik.

"Pengeluaran minyak akan tergendala akibat kekacauan itu tetapi jika pengambilalihan kuasa berjalan lancar, situasi tersebut mungkin mempengaruhi keadaan harga minyak di pasaran dunia," tambahnya

Tuesday, August 23, 2011

Doa Memudahkan Mendapat Zuriat


*salam...terjumpa kat sini..terima kasih ye*


Assalamualaikum...
Entri ni hanya sekadar untuk berkongsi... Mungkin boleh di buat amalan bagi yang ingin menimang cahaya mata...
Bagi saya dan suami, kami memang ingin menimang cahaya mata dengan segera, kerana kami dah dikira tertinggal bas.. ramai antara kawan2 sudah ada anak at least sorang dan dah boleh jalan... kami pulak baru nak kayuh..
Awal perkahwinan, saya agak sensitif... ramai kawan2 yg kahwin in the same month atau a bit later than us dah ada tanda2 mengandung while for me, takde apa2 lagi... bila datang period terus menangis... Coz we really hope to have a baby... Tambah lagi di tempat study ni ramai yg pregnant... yang dah kawin, saya sorang je yang belum... Lagi lah terasa....
So one of my friend ajarkan doa yang diamalkan oleh dia dan hubby untuk dapat anak... Doanya macam ni...(amalkan sebagai zikir sepanjang masa...)


Makna nya lupa plak saya nak cari...tapi boleh la di cari dalam tafsir kerana saya sertakan juga surah dan ayatnya..
Selain tu, amalan2 lain yang boleh di amalkan:

Amalan pertama.
Selepas Fajar ataupun Solat Subuh
· Baca Bismillah 1 kali
· Kemudian selawat kepada Nabi Muhammad SAW 3 kali.
· Setelah itu sujud dan baca kalimah syahadah 101 kali
· Dalam sujud tersebut mohonlah kepada Allah apa yang kita
 hajatkan. (Umpamanya: “Ya Allah, kurniakanlah kepada hamba mu
 zuriat atau anak yang soleh yang Engkau berkati di dunia dan
 akhirat)
· Kemudian tutup doa tersebut dengan membaca selawat 3 kali.


Amalkanlah cara ini baik suami ataupun isteri selama 15 hari atau teruskan jika masih belum berhasil dan jangan merasa putus asa. Sebab Allah tidak suka terhadap orang yang suka berputus asa.



Amalan kedua.
· Suami hendaklah membaca “Ya Mutakabbir” (Allah Yang Maha 
 Memiliki Keagungan ) sebanyak 11 kali sebelum mengadakan
 jimak.
·Isteri hendaklah membaca “Ya Awwal” (Yang tiada permulaan 
 adaNya) 333 Kali setiap hari

· Isteri hendaklah membaca setiap hari “Ya Zaljalaali Wal Ikram” 11 
 kali kemudian tiup di dalam air dan air tersebut diminum.
· Suami isteri hendaklah membaca surah Yusuf / surah Maryam 
 setiap hari.

Amalkanlah dengan penuh harap agar dimakbulkan oleh Allah SWT akan zuriat yang baik dan mendapat rahmat daripada-Nya.


Alhamdulillah, setelah mengamalkan doa ini, kami mendapat berita saya mengandung 4 minggu...Sekarang...dah masuk 7 minggu... :D
Kita hanya berusaha... mungkin ini ikhtiar yang boleh kita lakukan... tetapi semuanya terletak pada ketentuan Allah... Setelah brusaha, bertawakkallah...
Wallahu'alam....
Semoga entry ini memberi manafaat untuk kita bersama :D

Buka puasa SUK (KT) 2011

Salam...

baru2 ni pergi le majlis yang dijemput oleh pejabat lama....Program berbuka puasa;sebelum tu ada pengisian oleh Ust. Kamalrudin Omar..kelakor le ustaz ni..tajuknya pun pasal ramadhan; nasib baik x terguling dok..huihuihui

pose sendiri punya


mek yam duduk sorang sbb bujang....


aini mohamad dan tukang ukur..tudung hitam tu sema budak praktikal


Hafiz dah bersandar? tido ke??


semangat nya aku ketawa petang tu hahahaha


pejabat lama jumpa suami masuk pejabat baru jumpa isterinya...x leh lari jugak aku


pasangan sama padan makan ...yum yum yum x perasan ambik gambar ni


jangan betulkan mata anda; mmg puan azie muka cerah, tiada  ubahsuai dilakukan
Terima kasih SUK (KT) Terengganu sbb jemput kami sekeluarga
Selamat berpuasa...


ADIOS

Sunday, August 21, 2011

Jahilliah zaman dulu:- Arak baik untuk kesihatan


Jem jem jem sungguh........ modelnya ni agak2 org mende? mmmmmmmmm

Saturday, August 20, 2011

Bukit Payong Spur Road

elok jalan ni..jalan dari arah Kuala Telemong

exit ke Alor Limbat

simpang

skit lagi...

exit berhampiran Pekan Bukit Payong

Simpang 4 Bukit Payong


Salam 


hari ni hari yang bersejarah ( bersejarah ngat2)... lepas balik bershopping mopping raya..cuba le jalan baru yang baru siap...dulu ada le yang lalu tapi aku x berani sbb kalau jalan x gezet jika jadi apa2 insuran x tanggung. jadi hari ni aku cuba lalu laluan baru...  BUKIT PAYONG SPUR ROAD....nama ni ambil dari FB LPT2... caya lah kat terengganu dah ada jalan gini...(cian ketinggalan tul..tempat lain dah lama ).

BPSR menghubungi Pekan Bukit Payong. Marang dengan LPT2...sambil tu juga sbg alternatif kepada laluan ke utara Kuala Terengganu terutama cuti umum dan cuti2 perayaan... mmg siapa yang pernah kena jem kat jambatan sultan mahmud &durian burung serta manir akan tahu le cerita mcm aku ni..perit weh terlekat 2 3 jam atas jalan raya bila org balik kampung. 

gambar ni di ambil dari arah Kuala Telemong menghala Bukit Payong... jalan nya bagus, rata dan paling penting x ada lampu isyarat...maklum le jalan kuala berang ni mmg hampas tul banyak sgt lampu isyarat...ni le jalan alternatif yang baik.. tengok le ye dalam peta kat bawah ni 

Peta LPT 2
nak besar lagi......


untung le siapa beli rumah di kawasan Bukit Payong




ADIOS